៙ គ្រឿងផ្សំ ៖
១- មាន់ ១ក្បាល២- ទំពាំងស្រុក១
៣- ទឹកត្រី១វែក
៤- អំបិលចុងស្លាបព្រាកាហ្វេ
៥- ស្ករ ១ស្លាបព្រាកាហ្វេ
៦- គល់ស្លឹកគ្រៃ ១ដើម
៧- ខ្ទឹមស ៥-៦កំពឹស
៨- ម្ទេស ៣-៤គ្រាប់
៩- ប្រេងឆា ២ស្លាបព្រា
៙ របៀបធ្វើ ៖
១- លាងមាន់អោយស្អាត កាប់ជាដុំៗ។២- ហាន់ទំពាំងស្តើងៗ ស្រុះទឹកពុះ មួយសាចោលសិន អោយបាត់ហាង។
៣- យកខ្ទឹម ម្ទេស គល់ស្លឹកគ្រៃ(កាត់កង់ៗខ្លី) លីងជាមួយខ្លាញ់ក្តៅ អោយឈ្ងុយ។
៤- ចាក់ទឹកត្រី ស្ករ និង អំបិល ចូល កូរអោយសព្វ រួចចាក់ទឹកចូល ដាំអោយពុះ។
៥- ចាក់សាច់មាន់ចូល ដាំអោយពុះ។ សូមកុំគ្របគម្របឆ្នាំង ព្រោះនាំអោយល្អក់ទឹក។
៦- សូមកុំដាក់ភ្លើងខ្លាំងពេក ក្រែងពុះផុរពពុះចេញក្រៅឆ្នាំង ហើយកុំដួសយកកករពពុះចោល ពេលកំពុងរំងាស់ ព្រោះរសជាតិខ្ទឹមម្ទេស នៅអណ្ដែតជាមួយពពុះទាំងនោះ។ ពេលរំងាស់យូរទៅ ពពុះនឹងបាត់រូបឯងហើយ។
៧- ពេលមាន់ពុះហើយ សូមដាក់ទំពាំងចូល រំងាស់ជាមួយគ្នា ទាល់តែសាច់មាន់ផុយទន់ស្បែក។
ភ្លក្សថែមថយគ្រឿង តាមចំណូលចិត្ត។
៨- ពេលបរិភោគ អាចបង់ស្លឹកខ្ទឹមថែម តាមរបៀបចិន។
៩- បើចង់បរិភោគតាមរបៀបខ្មែរ យើងត្រូវធ្វើទឹកប្រហុកមានជីរម្ទេសម្ជូរក្រូចឆ្មារ សម្រាប់ជ្រលក់សាច់ បន្ថែមទៀត។
___________________
ប្រភពពី : កែវ ច័ន្ទបូរណ៍ (រហស្សនាម: មិត្រមេត្រី អ្នកនិពន្ធខ្យល់ព្យុះ)
No comments
Post a Comment